Pressmeddelande

Roxette-fansen granskas i en ny bok av debuterande Uppsalaförfattare

Uppsala, 2012-11-15

Popgruppen Roxette hade stora internationella framgångar i början av 90-talet, men har fått mindre uppmärksamhet under 2000-talet, åtminstone i Sverige. Roxette-fansen utgör en subkultur i många delar av världen. Vissa har följt gruppen sedan 80-talet. Maria Sörgjerd från Uppsala har i sin bok I en underbar ballong studerat fenomenet utifrån ett delvis psykologiskt perspektiv.

I boken I en underbar ballong – en bok om att älska Roxette beskriver författaren Maria Sörgjerd vad som driver de internationella fansen att besöka konserter, köa i timmar och hur intresset kan bestå från tonårsdyrkan upp i vuxen ålder. Personliga berättelser från fans återges men även psykologiska teorier kopplas in för att beskriva hur det kommer sig att människor kan bli så hängivna sina idoler att de till och med lär sig svenska eller flyttar till Sverige för att vara nära idolerna Marie Fredriksson och Per Gessle. Att musik är en positiv kraft som får människor att må bra är välkänt inom musikpsykologisk forskning och musikterapi, men det har sällan dokumenterats i populärlitteratur. Boken kommer att ges ut i början av december av Fenomena Förlag.

Roxette har under 2011-2012 varit ute på en lång världsturné och även givit ut två nya studioalbum. Gruppen gjorde comeback 2010, efter ett uppehåll på åtta år. Per Gessle har dock varit produktiv inom sin svenska solokarriär och tillsammans med Gyllene Tider. I Sverige har Roxette fått betydligt mindre uppmärksamhet än i vissa andra länder. Många svenskar känner inte till den senaste världsturnén, utan betraktar Roxette som en typisk 80- eller 90-talsgrupp.

Författaren Maria Sörgjerd är gymnasielärare och har skrivit boken på sin fritid, inspirerad av de internationella fansen som hon kommit i kontakt med på konserter. I en underbar ballong är hennes första bok.

15 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)