Maria Sörgjerd

Jag ägnade ungefär två år åt att skriva en populärvetenskaplig bok utifrån de inbitna fansens berättelser. I arbetet med boken tog jag reda på vad det är som driver dessa människor att resa jorden runt och besöka konsert efter konsert. Vad är det med gruppen Roxette som tilltalar fansen? Det finns människor som flyttat till Sverige för att Roxette bor här. Det finns människor som lärt sig svenska tack vare Roxette. Det finns också exempel på människor som har gått över gränsen i sin iver att vara sina idoler nära, men för de flesta är musiken bara något positivt. Idén till boken fick jag efter att jag lärt känna några Roxette-fans på konserter sommaren 2010. 

När jag inte skriver böcker arbetar jag som gymnasielärare i Uppsala. Jag undervisar i svenska och psykologi och dessutom är jag specialpedagog. I olika sammanhang har jag sett exempel på hur musiken har en fantastisk potential att förbättra människors hälsa genom att ge kraft och tröst. Under min studietid skrev jag en C-uppsats inom ämnet musikpsykologi. Ett underliggande budskap i boken är att musik som vi gillar kan få oss att må bra, inte bara klassisk musik utan även något så ”banalt” som poplåtar om ballonger.  Fansens berättelser kopplas på ett lättsamt och roligt sätt till det musikpsykologiska fältet.

Jag har tre barn, födda 2005, 2006 och 2013. När jag höll min föreläsning på Uppsala stadsbibliotek var jag gravid i åttonde månaden.

 /maria-bla-003.jpg

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)