I en underbar ballong - en bok om att älska Roxette

Varför en ny bok om Roxette?

Roxette har under 2011-2012 varit ute på den mest omfattande turné som ett svenskt band någonsin gjort, men de allra flesta svenskar känner inte ens till att de varit ute och spelat. Trötta recensenter noterar i ännu tröttare recensioner att ”Roxette har väl knappast förändrat människors liv”.

De har fel! Roxette har haft livsomvälvande och till och med livsavgörande betydelse för många människor världen över. Ett bevis för detta är den omfattande subkultur som frodas kring gruppen på nätsidor och på konserter.  Författaren Maria Sörgjerd har ägnat de senaste två åren åt att skriva en populärvetenskaplig bok utifrån dessa inbitna fans berättelser. I arbetet med boken har hon tagit reda på vad det är som driver dessa människor att resa jorden runt och besöka konsert efter konsert.

Vad är det med gruppen Roxette som tilltalar fansen? Det finns människor som flyttat till Sverige för att Roxette bor här. Det finns människor som lärt sig svenska tack vare Roxette. Det finns också exempel på människor som har gått över gränsen i sin iver att vara sina idoler nära, men för de flesta är musiken en positiv kraft och en livsstil.

Ett underliggande budskap i boken är att musik som vi gillar kan få oss att må bra, inte bara klassisk musik utan även något så ”banalt” som poplåtar om ballonger.  Fansens berättelser kopplas på ett lättsamt och roligt sätt till det musikpsykologiska fältet. Boken har en hög igenkänningsfaktor med sina vardagsnära exempel som många kan relatera till.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)